انواع سپتیک تانک ها را می توان از نظر جنس مخازن آن به چهار دسته بتنی، آجری (مصالح بنایی)، پلی اتیلنی و کامپوزیتی تقسیم بندی کرد که هر یک دارای زیرمجموعه های متعددی هستند. اگرچه فرآیند تصفیه آنها با یکدیگر مشابه است، اما هرکدام دارای مزایا و معایبی از نظر هزینه خرید، سهولت نصب و بهره برداری، سرعت ساخت، دوام، سطح آب بندی و مقاومت استاتیکی بدنه هستند. در ادامه انواع سپتیک تانک و ویژگی ها، مزایا و معایب آنها را معرفی خواهیم کرد. با شرکت تخلیه چاه خدمات فنی تهران همراه باشید.
سپتیک تانک ها دارای تنوع بالایی از نظر ظرفیت، جنس، تعداد جداره ها، نحوه نصب و ساخت هستند و کاربرد آنها بر همین اساس تغییر می کند. پیشنهاد می کنیم اگر اطلاع ندارید که سپتیک تانک چیست، ابتدا مطالب قبل را مطالعه کنید. بعد از شناخت کلی سپیتک و نحوه کار آن، حال می توانید انواع مختلف این سازه ها را بشناسید که عبارتند از:
انواع سپتیک تانک بتنی
این سپتیک تانک ها از جنس بتن مسلح و با عیار ۴۰۰-۳۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب ساخته می شوند. عیار کمتر بتن باعث افزایش نفوذپذیری و امکان خوردگی آرماتورها و عیار بالاتر از این محدوده باعث ایجاد ترک در هنگام سردشدن بتن می شود. در این نوع سپتیک تانک مهمترین مشکل مسئله نفوذپذیری و نشت فاضلاب از بدنه و درزها است. چراکه نفوذ فاضلاب به درون دیواره هم سبب خوردگی سریع آرماتورها و تخریب شدیدتر بتن شده و هم باعث آلودگی خاک و محیط اطراف سپتیک تانک می شود.
با توجه به اینکه pH فاضلاب سپتیک تانک ها تا حدودی اسیدی و pH بتن کاملاً قلیایی است لذا مقدار نفوذپذیری بتن نقش بسیار تعیین کننده ای در کارایی سپتیک تانک و عمر مفید آن دارد. در برخی موارد برای کاهش هرچه بیشتر مقدار نفوذپذیری از پوشش های آب بند کننده با پایه های سیمانی یا قیری استفاده می شود. بدیهی است که استفاده از این پوشش ها هزینه ساخت این نوع از سپتیک تانک ها را تا ۳۰ درصد افزایش می دهد.
سپتیک تانک بتنی با توجه به نحوه اسخت در دو گروه کلی زیر دسته بندی می شوند:
سپتیک تانک درجا ریز
این نوع سپتیک، با بتن ریزی در محل بدون هیچگونه درز در بدنه آن ساخته میشود. یکی از معایب بزرگ این سپتیک ها، غیر قابل متحرک بودن آنها است. علاوه براین، زمان نصب و ساخت آنها بیشتر از مدل های پیش ساخته است و تجهیزات بتن ریزی باید به محل اجرای پروژه انتقال پیدا کنند.
سپتیک تانک بتنی پیش ساخته
این نوع سپتیک در کارگاه ها تولید و سپس با ماشین الات مخصوص به محل نصب انتقال پیدا می کنند. با توجه به وزن بالای سپتیک های بتنی، حمل و جا به جایی آنها زمان بر و هزینه بر بوده و این یک عیب برای آنها به شمار می رود. اما می توان در لزوم سپتیک را از جای قبل جدا و در مکان جدید نصب کرد. مدل های پیش ساخته در شکل های استوانه عمودی تولید شده و جداره ها و سطح مقطع هر یک به صورت مجزا ابتدا تولید می شوند. سپس قطعات در محل در جای خود قرار گرفته و مونتاژ انجام می شود. این سپتیک تانک ها تنوع زیادی از نظر ظرفیت دارند و مدل های 10 متر معکب بیشترین کاربرد را دارد. بعد از پر شدن تانک می توانید از خدمات تخلیه سپتیک تانک استفاده کنید.
سپتیک تانک آجری (با مصالح بنایی)
یکی دیگر از انواع سپتیک تانک، مدل های ساخته شده با آجرهای فشاری است که لایه های ملات سیمان بین آحر و روی آن اجرا می شود. این مدل سپتیک در محل اجرا شده و قابلیت جا به جایی ندارد و نسبت به سایر مدل ها ارزان تر است. یکی از مهم ترین معایب سپتیک تانک های آجری، نفوذ نم و رطوبت به بافت و نشت فاضلاب از بدنه آنها است. سیمان در برابر تماس با ضربه و نم و رطوبت به مرور استحکام خود را از دست می دهد و پوسیدگی آن منجر به نشت فاضلاب خواهد شد.
یکی دیگر از معایب سپتیک تانک های آجری، محدودیت در عمق آنها است. حداکثر عمق در نظر گرفته شده برای سپتیک آجری 4 متر است، چون قدرت تحمل فشار آجر پایین بوده و ورود مقدار زیاد فاضلاب به داخل آن فشار را افزایش داده و منجر به ترک می شود. در حال حاضر به ندرت از این نوع سپتیک تانک استفاده شده و بیشتر گرایش به مدل های فلزی و پلی اتیلن است.
انواع سپتیک تانک پلیاتیلنی
مواد پلی اتیلن در صنعت تولید لوله و تجهیزات انتقال و جمع آوری آب و فاضلاب کاربرد گسترده ای دارد و از باکیفیت ترین انواع سپتیک تانک با این متریال ساخته می شود. مواد اولیه این سپتیک تانک ها پلی اتیلن با گرید ۸۰ یا ۱۰۰ بوده که دانسیته گرید ۱۰۰ آن ۹۴۵/۰ گرم بر سانتیمتر مکعب است. این نوع سیپتیک تانک اغلب استوانه ای افقی هستند و به دلیل مقاومت بالا در برابر شرایط جوی، فشارهای داخلی و خارجی و تماس با مواد خورنده در ظرفیت های متنوعی تولید می شوند.
سپتیک تانک های پلی اتیلن با توجه به تعداد جداره های به کار رفته در بدنه در دو گروه کلی زیر دسته بندی می شوند که عبارتند از:
سپتیک تانک پلی اتیلن تک جداره
جداره این سپتیک ها از یک لایه ورق پلی اتیلن تولید شده و به همین دلیل قیمت مناسب و ارزان تری دارد. علاوه براین، به همین نسبت نیز مقاومت و استحکام سپتیک در برابر فشار و ضربه کاهش می یابد. در حالت استاندارد میزان ضحامت بدنه مدل های تک جداره 12 میلیمتر است. لازم به ذکر است، مدل های تک جداره تنها در شرایطی به صورت دفنی اجرا می شوند که ابتدا دیوار حائل یا اتاقک در زمین اجرا گردد.
سپتیک تانک پلی اتیلن دو جداره
مقاوم ترین نوع سپتیک تانک مدل های دوجداره هستند که به خوبی فشار داخلی و خارجی را تولید می کنند. در این سپتیک ها ورق های پلی اتیلن با ضخامت 100 میلیمتر به کار رفته و بدون دیوار حائل و اتاقک در داخل زمین به صورت دفنی اجرا می شوند. در یک مقایسه کلی مدل های دوجداره سپتیک های پلی اتیلنی قیمت، مقاومت و استحکام بالاتری نسبت به نوع تک جداره داشته و در ظرفیت های بیشتری قابل تولید هستند.
مهمترین مزایای انواع سپتیک تانک پلی اتیلنی عبارتست از :
۱- مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی ناشی از شرایط اسیدی فاضلاب و شرایط محیطی نامناسب
۲- آب بندی کامل سپتیک تانک و عدم انتشار هیچ گونه آلودگی به خارج از آن
۳- جداره بسیار مقاوم (در نوع دوجداره) در برابر فشارهای وارده از سوی خاک اطراف سپتیک تانک
۴- سرعت بالا در ساخت، نصب و راه اندازی
۵- امکان دفن در زیرزمین با هدف انتقال ثقلی فاضلاب به سپتیک تانک و جلوگیری از اشغال فضاهای مفید
۶- سبکی وزن و سهولت در حمل و نصب
۷- امکان جابجایی سپتیک تانک حتی چند سال پس از نصب و راه اندازی اولیه
۸- سهولت بهره برداری و تخلیه لجن از سپتیک تانک به سبب دارا بودن دریچه های تخلیه و بازدید
۹- عدم نیاز به عملیات ساختمانی در محل برای ساخت سپتیک تانک
۱۰- عدم نیاز به ساخت هیچ گونه اتاقک یا دیوار حائل برای سپتیک تانک های دوجداره پلی اتیلنی
انواع سپتیک تانک فایبرگلاس
فایبرگلاس متریال تولید شده با الیاف شیشه ای و رزین و برخی مواد معدنی است که در برابر تماس با مواد خورنده مقاومت ایده آلی دارد. این نوع سپتیک وزن سبکی دارد و به همین دلیل هزینه و زمان زیادی برای جا به جایی آن نیاز نیست، اما قیمت آن نسبت به مدل های پلی اتیلن بالاتر است. برای اجرای این سپتیک ها به منظور بالا بردن مقاومت آنها در برابر ضربه و فشار، لازم است دیوار و سازه نگهدارنده در بالای سپتیک اجرا شود. در حالت کلی این سپتیک ها به دو گروه زیر دسته بندی می شوند:
- سپتیک تاک پیش ساخته: این مدل از سپتیک در کارگاه به صورت کامل در ابعاد و ظرفیت مورد نظر ساخته شده و بلافاصله بعد از انتقال به محل اجرای پروژه نصب انجام می شود.
- سپتیک تانک smd با پنل های پیش ساخته: این نوع سپتیک از چندین پنل پیش ساخته تشکیل شده و مونتاژ آنها در زمان نصب انجام می شود. این مدل ها بیشتر برای تولید سپتیک در ظرفیت های بالا کاربرد دارد. علاوه براین، اگر امکان ساخت سپتیک در کارگاه به طور کامل وجود ندارد می توان پنل های مجزا را تولید و به محل انتقال داد.
مزایای سپتیک تانک فایبرگلاس
- مقاومت بالا در برابر تماس با مواد خورنده
- استحکام بالا در برابر ضربه و فشار داخلی و خارجی
- عدم نفوذ رطوبت به بافت سپتیک
- عدم نشت فاضلاب به اطراف سپتیک
- جلوگیری از رشد جلبک و قارچ در جداره های داخلی سپتیک
- قابلیت نصب به صورت دفنی و زمینی بر اساس شرایط محیط
سپتیک تانک فلزی
یکی از کم کاربردترین انواع سپتیک تانک، مدل های تولید شده با متریال فلزی است. این مدل ها استحکام بالایی داشته و فشار داخلی و خارجی را به خوبی تحمل می کنند و می توان به صورت دفنی و سطحی آنها را نصب کرد. اما آلیاژهای فلزی نسبت به مدل های پلی اتیلن در برابر تماس با مواد خورنده موجود در فاضلاب استحکام ندارند و به مرور دچار پوسیدگی می شوند. در حالت استاندارد جداره داخلی سپتیک های فلزی با چندین لایه رنگ های اپوکسی باید مقاوم شوند.
نکات مهم در انتخاب انواع سپتیک تانک
با توجه به تنوع زیاد در انواع سپتیک تانک ها، در زمان انتخاب این سازه ها باید به چند نکته مهم توجه داشت:
- متریال به کار رفته در بدنه و جداره های داخلی باید در تماس با مواد خورنده فاضلاب به مرور اکسید نشده و پوسیده نشوند.
- تمام انواع سپتیک تانک ها قابلیت نصب به صورت دفنی را ندارند یا نیاز به دیوار حائل و اتاقک دارند و در زمان انتخاب باید به این نکته توجه داشت.
- مدل های دارای قابلیت جا به جایی و نصب مجدد کاربرد بیشتری دارند، اما اگر به صورت موقت قصد استفاده از سپتیک دارید می توانید با هزینه کمتر از مدل های بتنی و آجری استفاده کنید.